Stimate dl.Al.Florin Ţene aş dori pentru cititorii revistei să ne spuneţi prin câteva cuvinte cine sunteţi? Mă refer la cealaltă jumătate  omul şi nu scriitorul.

1-Fiind un geamăn,născut în Drăgăşani,judeţul Vâlcea,în 1942,se justifică jumătatea de care faceţi vorbire în întrebare.De mic îmi plăceau să pătrund frumuseţea obiectelor.Le priveam altfel decât prietenii buni la matematică.Ei urmăreau cunoaşterea adevărului,pe când eu urmăream înţelegerea frumosului.Pe când eram în clasa a XI-am înfiinţat cenaclul literar Gib I.Mihăescu în cadrul Casei de Cultură .la şedinţele cenaclului participau:Virgil Mazilesc,Radu Vasile(viitorul prim ministru),Nicolae Cochinescu(în prezent procuror la Curtea Supremă de Justiţie),prof.Emil Istocescu,etc.Pe când eram student la facultatea de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic din Baia Mare am înfiinţat în aceastră localitate cenaclul Nord,împreună cu regretatul poet Vasile Radu Ghenceanu,Ion Ghiur şi pictorul Mihai Olos.Iar la Cluj-Napoca am înfiinţat cenaclul Vasile Sav,toate funcţionează şi astăzi.Aceste iniţiative nu le-am păstrat numai pentru mine.Le-am lăsat şi gândului,pe care îl urmam.

Ce reprezintă pentru dumneavoastră scrisul şi în ce împrejurări a-ţi debutat?

2-Scrisul este însăşi viaţa mea.Am început să scriu de la vârsta de 14 ani.Însă am debutat la 17 ani în revista Tribuna din Cluj cu poezia Eu m-am născut când…Ara anul în care apăruse seria nouă a acestei reviste ,avându-l redactor şef pe Dumitru Mircea.Nu sunt un dogmatic,dar trăiesc toate chinurile îndoielii şi-ale căutării.Aventurile gândului,care pipăie,care ezită şi caută,le păstrez doar pentru mine.Celorlalţi le ofer numai fructul împlinit.
Din lucrările dumneavoastră pe care le-aţi publicat pe parcursul anilor care credeţi că vă reprezintă?

3-Ţin foarte mult la toţi „copii” mei,adică,la cele 20 de cărţi publicate,de poezie,eseuri,critică de teatru,romane.Cred că trilogia romanescă Insula viscolului mă reprezintă.dar şi volumul de poeme Cina cea fără de taină,tradus în Anglia.
Ce părere aveţi despre noua generaţie care renunţă la plăcerea de a răsfoi o carte în favoarea internetului?

4-Este o altă etapă a civilizaţiei.Voi răpspunde la această întrebare cu poemul meu publicat în volumul Cerul meu de hârtie ,apărut în fosta Iugoslavie:În vremuri ancestrale,

Gânditorul din Hamangia

împreună cu tribul său

se temeau de apariţia scrisului,

acele semne prevestitoare de rău

“cine va mai asculta cântecele şi gândurile noastre

când nimeni nu ştie să citească

şi scrisul pe piatră costă

cât un ciubăr de iască?”

îşi ziceau ieşind din grote.

Vremurile se rostogoleau vremuind generaţii

şi Gutenberg a înfipt un spin de teamă,

menestreli de prin toate castelele Europei

încălzeau saloanele cu drama incertitudinii.

“cine va mai asculta

cântecele noastre

când puţini ştiu să citească

iar cartea e scumpă

şi poate să ardă ca o iască?”

…şi Dumnezeu a mai întors

câteva pagini de secole,

poeţii la colţurile pieţelor

unor simpozioane

prevestesc sfârşitul Poeziei.

“Nimeni nu mai citeşte

o carte

şi internetul ne fură cititorii,”

nevăzând că Poezia

încălţată cu sandale din pielea

cerului

venind din veacuri ancestrale

se strecoară printre ei

agale

ca o femeie tânără

şi dornică de dragoste

în mână cu o carte

în mileniul viitor

mai departe.
5. La ora actuală au început să apară „Cărţile electronice” în format pdf, care sunt postate pe diferite site pe internet. Numărul lor creşte de la o zi la alta, înlocuind cartea. Privind în viitor  unde credeţi că vom ajunge cu această bibliotecă virtuală în care modalitatea de a publica o creaţie literară este mai rapidă şi la îndemâna multora care au înclinaţi în această latură a creaţiei.  Valoarea scrisului este aceiaşi?

5-Cărţile în format electronic nu vor înlocui niciodată plăcerea de a citii o carte pe suport de hârtie.Iar valoarea scrisului înclină spre cele de pe suport de hârtie.Cărţile de pe internet au un stil mai alert,fără profunzime.Fiindcă deşertăciunea lucrurilor este ceva de neconceput pentru mintea omenească,ceva ce o depăşeşte.Este contrară oricărei forme de gândire.

6. Cum s-a născut Liga Scriitorilor?

6-La sfârşitul deceniului trecut am fost invitat de Uniunea Europeană,în urma obţinerii Diplomei de reporter european şi primind din partea Guvernului Franţei Diploma de cel mai bun ziarist care promovează protecţia mediului,am primit şi o bursă de studiu la Bruxelles,în structurile UE.Acolo am descoperit că sunt 5 organizaţii scriitoriceşti,toate cu drepturi egale.Apoi ,aflând că în toate fostele ţări socialiste Uniunile Scriitorilor s-au desfinţat,mi-a venit ideea că şi acest domeniu trebuie democratizat.Într-o democraţie autentică monopolul ,oricărei activităţi umane,trebuie înlăturat.Astfel,acum aproape trei ani ,împreună cu scriitorii Ion Constantinescu,Iulian Patca,Ionuţ Ţene,Ioan Banche,Gavril Moisa,Ion Ghercioiu,Radu Vida,etc.,am luat hotărârea înfiinţării Ligii Scriitorilor.Aceasta nu vine ca o replică la Uniunea Scriitorilor.Liga doreşte să acopere aria de scriitori care din motive diferite nu sunt primiţi în US.

Societatea Scriitorilor Români,înfiinţată în 1909,avându-l preşedinte pe M.Sadoveanu,avea statut de sindicat care apăra drepturile scriitorilor.Însă,la venirea comuniştilor ,aceasta s-a transformat în 1949 într-o uniune exclusivistă,inclusiv politică.Au fost daţi afară mulţi scriitori din Uniune:Blaga,Radu Gyr,etc.Din punct de vedere moral această organizaţie scriitoricească este compromisă.

7. De ce o Ligă a scriitorilor? Se ştie foarte bine că în afară de Uniunea Scriitorilor, există diferite asociaţii, fundaţii, cenacluri, care au ca activitate această latură a creaţie în care se foloseşte „Cuvântul” .

7-Fiindcă Liga Scriitorilor din România doreşte ,şi a reuşit până acum,să fie o organizaţie care să apere drepturile tuturor scriitorilor,indiferent din ce alte asociaţii,cenacluri,US,fac parte.
8. Care sunt şansele de a obţine statutul de utilitate publică Liga Scriitorilor?

8-Da! Prin hotărâre judecătorească,deinitivă, la Judecătoria Cluj.După împlinirea a trei ani de la înfiinţare.
9. Va exista o relaţia de prietenie Ligă – Uniune?

9-Noi,cei din Ligă,am dori să existe o astfel de relaţie ,dar cei din U.S.,am observat,au o invidie.Aste acelaş fenomen când prin 1990 s-au înfiinţat alte partide ,cei de la FSN au încercat,prin diferite metode,să le împiedice să se afirme.Încă mentalitatea moştenită din regimul trecut le mai face feste unora.Este loc pentru toţi scriitorii.Numai Dumnezeu,şi timpul viitor, au dreptul să ne judece operele.În Istoria Literaturii ,avem multe exemple ,când criticii literari au” pus la zid”pe unii scriitori,iar viitorul le-a infirmat poziţia lor,egoistă.Titu Maiorescu spunea:Omul rău se pierde prin partea sa cea bună,omul bun-prin partea sa cea rea.Am dat acest exemplu făcând aluzie la criticii literari care se cred deasupra lui Dumnezeu.Victor Eftimiu spunea:Demnitatea exclude platitudinea,dar şi aroganţa.

10. Liga are un program cultural stabilit pe perioada care urmează?

10-Da.Un program amplu.Desfăşurarea lui se află pe site-ul Ligii Scriitorilor.Concluzionând,referitor la opera scrisă,spun,că orice critică pleacă nu de la valoarea criticului,ci de la valoarea cărţii însăşi.

Acestea sunt întrebările as dori să răspunde-ţi direct aici în pagină şi să mi-o trimiteţi pe e-mail.

Vă mulţumesc foarte mult

Cu respect

COSTEL IFTINCHI